O艢WIADCZENIE BURMISTRZA MIASTA PIESZYCE
W SPRAWIE BUDOWY
PIESZYCKIEGO PANTEONU PAMI臉CI
Ostatnio wiele kontrowersji wzbudza projekt budowy Pieszyckiego Panteonu Pami臋ci. Pragn臋 wi臋c po raz kolejny przypomnie膰 Pa艅stwu, 偶e jest to inicjatywa oddolna, spo艂eczna i nie zwi膮zana z dzia艂aniami Urz臋du Miasta i Gminy Pieszyce.
Pomys艂odawc膮 budowy panteonu jest Stowarzyszenie G贸r Sowich 鈥濸asjonat鈥, kt贸re prowadzi szerok膮 dzia艂alno艣膰 spo艂eczn膮 r贸wnie偶 w dziedzinie szerzenia i zachowania naszej historii, a kontynuuje Spo艂eczny Komitet Budowy Miejsca Pami臋ci z艂o偶ony z przedstawicieli r贸偶nych grup naszego spo艂ecze艅stwa. Pomnik ten powsta膰 ma wy艂膮cznie z datk贸w i 艣rodk贸w pozyskanych ze 藕r贸de艂 zewn臋trznych. Gmina u偶yczy艂a wy艂膮cznie miejsca, na kt贸rym ten panteon pami臋ci ma powsta膰.
Gmina od wielu lat wspiera finansowo bardzo wiele r贸偶nych stowarzysze艅, przeznaczaj膮c w bud偶ecie miasta kwot臋 oko艂o 250 tys. z艂otych rocznie. S膮 to m.in.: kluby pi艂karskie, zapa艣nicze, sekcje pi艂ki siatkowej, Zwi膮zek Hodowc贸w Go艂臋bi Pocztowych, Polski Zwi膮zek W臋dkarski, Zwi膮zek Kombatant贸w RP i By艂ych Wi臋藕ni贸w Politycznych, Zwi膮zek Emeryt贸w, Rencist贸w i Inwalid贸w, pieszyckie parafie, zakon si贸str salezjanek, 艣wietlica 艣rodowiskowa dla dzieci, Zwi膮zek Harcerstwa oraz wiele imprez sportowych w tym m.in.: rowerowych, pi艂karskich, zapa艣niczych, rajd贸w samochodowych, turystycznych a tak偶e patriotycznych i historycznych. S膮 to organizacje i wydarzenia聽 bardzo zr贸偶nicowane i nie ka偶dy w naszym mie艣cie identyfikuje si臋 z ich dzia艂alno艣ci膮 czy organizacj膮, ale zadaniem Gminy jest w艂a艣nie wspieranie tej r贸偶norodnej dzia艂alno艣ci, kt贸ra jest odpowiedzi膮 na przer贸偶ne zainteresowania oraz pasje naszych mieszka艅c贸w. Wspieramy remont polskich grob贸w na Ukrainie, ale dbamy te偶 o stare poniemieckie cmentarze na terenie naszej gminy, bo jeste艣my odpowiedzialni i 艣wiadomi naszej historii.
Podobnie jest z budow膮 panteonu pami臋ci. Naszym zadaniem i obowi膮zkiem jest wspieranie takich inicjatyw. Pomys艂 jego budowy jest odpowiedzi膮 na potrzeb臋 podkre艣lenia wielokulturowo艣ci i bogatej historii naszego miasta oraz zaakcentowanie 100 rocznicy odzyskania przez Polsk臋 niepodleg艂o艣ci. Jako Burmistrz wszystkich pieszyczan nie mog臋 nie pozwoli膰 na realizacj臋 tego projektu, podkre艣laj膮c raz jeszcze fakt, 偶e realizowany jest on bez udzia艂u 艣rodk贸w z bud偶etu gminy.
Wielokrotnie te偶 w swoich wypowiedziach podkre艣lam konieczno艣膰 budowania lokalnego patriotyzmu i wsp贸lnej odpowiedzialno艣ci za nasze miasto, bo tylko 艣wiadome spo艂ecze艅stwo zadba o to, co udaje nam si臋 budowa膰 w ci膮gu ostatnich lat. Codziennie stoimy przed wyzwaniem tworzenia naszej wsp贸lnej, dojrza艂ej to偶samo艣ci lokalnej. Takiej, w kt贸rej zachowana b臋dzie r贸wnowaga pomi臋dzy r贸偶norodno艣ci膮, a sp贸jno艣ci膮, kt贸r膮 tworzy膰 b臋d膮 wszyscy nasi mieszka艅cy, wszyscy obywatele. Tylko w贸wczas b臋dziemy w stanie wej艣膰 na w艂a艣ciw膮 艣cie偶k臋 rozwoju spo艂ecze艅stwa i聽 wsp贸lnoty, w kt贸rej to偶samo艣膰 integruje, a nie dzieli, w kt贸rej historia jest do艣wiadczeniem, a nie skaz膮, w kt贸rej s膮siad jest przyjacielem, a nie wrogiem, a miasto jest domem o kt贸ry si臋 dba.
Dlatego przy oko艂o 30 mln z艂, kt贸re w ci膮gu kadencji inwestujemy w mie艣cie w infrastruktur臋, prawie 1 mln z艂 stanowi膮 zewn臋trzne 艣rodki przeznaczone na tzw. dzia艂ania mi臋kkie, kt贸re pomagaj膮 nam uczy膰 si臋 bycia wsp贸lnot膮. Dla mnie jako Burmistrza to tak samo wa偶ne, jak przys艂owiowe 艂atanie dziur w drodze.
Dorota Konieczna-Enozel
Burmistrz Miasta i Gminy Pieszyce